Kodin kalleimmat remontit

Kodin remontit voivat olla merkittäviä investointeja, ja kustannukset vaihtelevat laajuuden sekä käytettyjen materiaalien ja palveluiden…

Kirjoittanut

Teemu Virtanen

Julkaistu

Kaikki artikkelitRemontit
Kattoremontti on yksi kodin kalleimmista remonteista.

Kodin remontit voivat olla merkittäviä investointeja, ja kustannukset vaihtelevat laajuuden sekä käytettyjen materiaalien ja palveluiden mukaan. Erityisesti tiettyjen huoneiden remontit, kuten keittiö-, kylpyhuone- ja saunaremontit, tunnetaan niiden hintavuudesta. Tämä johtuu usein siitä, että näillä alueilla korkealaatuisia materiaaleja ja monimutkaisten asennustöiden tarve on suurempi. Lisäksi vesieristys ja sähkötyöt voivat lisätä remontin hintaa, koska ne vaativat sertifioitujen ammattilaisten työpanosta.

Monen kotiin investoinnin myötä kasvaa halu päivittää ja parantaa asuintiloja. Kun korkeammasta budjetista puhutaan, keittiöremontti on usein listan kärjessä kustannuksiltaan. Kalliit materiaalivalinnat kuten tammilattia ja puinen keittiökalusteet nostavat nopeasti remontin hintaa, puhumattakaan laatukodinkoneista. Kylpyhuoneremonteissa kustannuksia kasvattaa vesieristyksen vaatimus ja laatoituksen hinta, kun taas saunaremontissa panostetaan usein lauteiden ja kiukaan laatuun.

Tärkeä osa remontin suunnittelua on kustannusten hallinta. Hinta-arvioita vertaillessa ja kustannuksia tarkkaan punnittaessa voi löytää taloudellisesti järkeviä ratkaisuja ilman, että laatu kärsii. On myös suositeltavaa valita ammattilaiset, jotka voivat taata työn laadun ja pitävät projektin aikataulussa ja budjetissa.

Kattoremontti

Kattoremontti on tyypillisesti kodin kalleimpia investointeja, missä katon kunto ja ikä määrittävät remontin laajuuden.

Katevaihtoehdot

Eri katemateriaaleilla on omat etunsa ja hintansa, jotka vaikuttavat kattoremontin kokonaiskustannuksiin. Suosituimpia vaihtoehtoja Suomessa ovat:

 • Peltikate: Kestävä ja huoltovapaa valinta, elinkaari jopa 50 vuotta
 • Tiilikate: Pitkäikäinen ja hiljainen sateessa, elinkaari noin 30-100 vuotta
 • Huopakate: Edullisempi ja nopeammin asennettavissa, elinkaari noin 10-30 vuotta

Valintaan vaikuttavat paitsi talous, myös esteettiset seikat ja katon kaltevuus.

Räystäiden ja kourujen uusiminen

Sadevesijärjestelmän kunto on oleellinen tekijä kattoremontissa. Räystäät ja kourut ohjaavat veden pois rakenteista, mikä ehkäisee kosteusvaurioita. Niiden uusiminen sisältää:

 • Räystäskourut: Kuluneet tai vaurioituneet kourut tulee uusia kestävällä materiaalilla.
 • Syöksytorvet: Varmistavat sadeveden ohjautumisen kauas rakennuksen perustuksista.

Materiaalit kuten alumiini ja kupari ovat suosittuja niiden pitkän elinkaaren ja vähäisen huollon vuoksi.

Onko kokonaisvaltainen kattoremontti aina tarpeellinen?

Jos katto on vaurioitunut vain pintapuolisesti ja rakenteet ovat muuten hyvässä, kunnossa riittää usein pelkkä kattohuolto. Säännöllinen katon huoltaminen voi tulla pidemmällä aikavälillä halvemmaksi, sillä se eliminoi tarpeen kokonaisvaltaiselle kattoremontille.

Keittiöremontti

Keittiöremontti on usein sekä rahallisesti että toiminnallisesti kodin merkittävimpiä päivityksiä. Se parantaa arjen sujuvuutta ja nostaa kodin arvoa.

Suunnittelu ja budjetointi

On tärkeää lähestyä keittiöremonttia huolellisella suunnittelulla ja realistisella budjetilla. Keittiön toimivuuden, kuten riittävien laskutilojen ja ergonomian, tulee ohjata suunnittelua. Budjetti puolestaan määrittää hankkeen laajuuden ja käytettävissä olevat materiaalit.

Laitteiden ja materiaalien valinta

Valittaessa laitteita ja materiaaleja, otetaan huomioon niiden kestävyys ja yhteensopivuus käyttäjän tarpeiden kanssa. Kodinkoneet, työtasot ja kaapistojen materiaalivalinnat vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen ja kustannuksiin.

 • Kodinkoneet: Energiatehokkuus ja toiminnot
 • Työtasot: Materiaali ja kestävyys
 • Kaapistot: Tilankäyttö ja viimeistely

Työvoiman kustannukset

Työvoima muodostaa suuren osan remontin kokonaiskustannuksista. Ammattilaisen palkkaaminen varmistaa, että keittiöremontti toteutetaan laadukkaasti ja turvallisesti. LVI- ja sähköasennustyöt edellyttävät aina ammattilaisen taitoa.

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuoneremontti on yksi kodin kalleimmista remonteista, joka vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoa. Se voi merkittävästi nostaa asunnon arvoa, kun työ tehdään ammattimaisesti ja oikeilla materiaaleilla.

Vesieristys ja laatoitus

Vesieristys on kylpyhuoneremontin perusta. Sen on oltava virheetöntä estääkseen kosteusvahingot. Laatoituksessa valinnanvaraa on paljon, mutta kaikkien materiaalien on kestettävä kosteutta ja lämpötilan vaihteluja. Sertifioitu järjestelmä takaa työn laadun ja vesieristyksen pitävyyden.

 • Vesieristeen asentaminen: Varmista sertifioitu asennus
 • Laattojen valinta: Kestävät, kosteutta sietävät materiaalit

Kylpyhuonekalusteet

Kylpyhuonekalusteet yhdistävät funktionaalisuuden ja designin. Kalusteiden valintaan vaikuttavat niiden käytännöllisyys, kestävyys kosteassa tilassa ja niiden tuoma lisäarvo kylpyhuoneen kokonaisilmeeseen. Erikoisvaihtoehtoja kannattaa harkita esimerkiksi pieniin tiloihin, joissa ne parantavat kylpyhuoneen toimivuutta.

 • Kalustevalikoima: Säilytystilat, allaskaapit, peilit ja valaisimet
 • Erityiskohteet: Ratkaisut tehokkaaseen tilankäyttöön

LVI-työt

LVI-työt ovat olennainen osa kylpyhuoneremonttia. Tämä sisältää putkistojen uusimisen, lattiakaivon asennuksen ja WC-istuimen vaihdon. Käyttövesiputkista huolehtiminen ennaltaehkäisee vuotoja ja auttaa pitämään kylpyhuoneen toiminnallisena.

 • Putkisto: Uusitaan tarpeen mukaan
 • Lattiakaivo ja WC-istuin: Asennetaan standardien mukaisesti

Saunaremontti

Saunaremontti on usein yksi kodin kalleimmista ja haastavimmista remonteista. Tässä osiossa käsitellään tarkemmin saunan lämmönlähteitä, panelointia sekä valaistusta ja ilmanvaihtoa, jotka ovat keskeisiä elementtejä saunan toimivuuden ja viihtyvyyden kannalta.

Lämmönlähteet

Saunan lämmönlähde on sen sydän. Yleisimmin käytettyjä lämmönlähteitä ovat sähkö- ja puukiuas. Sähkökiukaan valinnassa on tärkeää huomioida saunan koko, sillä kiuas tulee mitoittaa tilan mukaan tehokkaaseen ja taloudelliseen lämmitykseen. Puukiukaat tarjoavat perinteisen löylykokemuksen, ja niiden valinnassa tulee huomioida tulisijan turvallisuus sekä riittävä ilmanvaihto.

Panelointi

Saunan seinät ja katto viimeistellään yleensä paneloinnilla, joka vaikuttaa olennaisesti saunan ulkonäköön ja tunnelmaan. Paneeleita on saatavilla useista puulajeista, kuten haavasta, tervalepästä tai kuusesta, joista jokainen antaa oman ainutlaatuisen ilmeensä tilaan. Paneloinnin yhteydessä on tärkeää varmistaa riittävä ilmaväli seinärakenteen ja paneelien välille kosteuden hallitsemiseksi.

Valaistus ja ilmanvaihto

Valaistuksen ja ilmanvaihdon merkitystä saunan toiminnallisuudessa ja ilmapiirissä ei voi aliarvioida. Oikein sijoitetut valaisimet luovat miellyttävän ja rentouttavan ympäristön. Ilmanvaihto puolestaan on elintärkeä terveellisen ja turvallisen sauna-elämyksen kannalta, sillä se varmistaa ilman riittävän kierron ja poistaa kosteuden tehokkaasti.

Julkisivuremontti

Julkisivuremontti on merkittävä osa kiinteistön arvon ja käyttöiän ylläpitämistä. Se voidaan toteuttaa eri laajuudella riippuen kohteen tarpeesta ja julkisivumateriaalista.

Eristys ja tiivistys

Eristyksen ja tiivistämisen päivitys vähentää energiankulutusta ja parantaa asumismukavuutta. Tiivistämisen yhteydessä korjataan usein myös rakennuksen ulkopuolisia saumoja ja rakenteellisia elementtejä, jotka ovat alttiita sääolosuhteille.

Julkisivumateriaalit

Julkisivuremontin kustannukset ja kesto riippuvat valituista materiaaleista. Materiaalivaihtoehdot vaihtelevat betonista ja tiilestä puuhun ja metalliin.

 • Betonijulkisivu: Kestää noin 20 – 70 vuotta, kustannusvälillä 150 – 600€/m².
 • Puu: Vaatii säännöllistä huoltoa ja käsittelyä suojatakseen elementtejä.

Maalaus ja viimeistely

Maalauksella ja muilla viimeistelytyöillä parannetaan rakennuksen ulkoasua ja suojataan julkisivua. Laadukas maalipinta voi lisätä julkisivun kestävyyttä ja estää kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin.

Ikkuna- ja oviremontti

Ikkunoiden ja ovien uusiminen parantaa kodin energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Uudet ikkuna- ja ovituotteet ovat jopa kymmenen kertaa energiatehokkaampia kuin vanhat, mikä näkyy lämmityslaskun pienentymisenä.

Ikkunoiden uusiminen

Ikkunaremontti sisältää vanhojen ikkunoiden poiston ja uusien asennuksen. Uudet ikkunat eristävät ääntä ja lämpöä tehokkaammin, mikä säästää energiaa ja lisää viihtyvyyttä. Ikkunaremontin yhteydessä voi parantaa myös ilmanvaihtoa ja mobiiliverkon kuuluvuutta.

Ovien vaihto

Vanhat ovet vaihdetaan uusiin, energiatehokkaampiin malleihin, jotka tiivistävät paremmin ja vähentävät luonnosten muodostumista. Oviremontti voi myös päivittää kodin turvallisuutta uusilla lukitusjärjestelmillä.

Tiivistys ja lukitus

Tärkeä osa ikkunoiden ja ovien remontoinnissa on niiden tiivistys ja lukitus. Tiivisteet estävät vedon sekä parantavat lämmöneristystä ja äänieristystä. Lukitusjärjestelmien uusiminen taas lisää asumisen turvallisuutta.

Lattiatyöt

Lattiatöiden kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen valituista materiaaleista, aluslattian kunnosta sekä asennuksen vaativuudesta.

Lattiamateriaalit

Lattiamateriaalien valinta on merkittävä osa remontin hinnan muodostumista. Suosituimpia materiaaleja ovat:

 • Parketti: Kestävä ja aikaa kestävä vaihtoehto, joka voidaan hioa ja käsitellä uudelleen tarpeen mukaan.
 • Laminaatti: Edullisempi vaihtoehto parketille, helppo asentaa ja huoltaa.
 • Keraamiset laatat: Hyvä valinta kosteisiin tiloihin, kestävät ja helppo puhdistaa.
 • Vinyyli: Vesitiivis ja kestävä optio, saatavilla monia eri malleja ja tyylejä.

Aluslattioiden korjaaminen

Ennen uuden päällysteen asentamista on tärkeää varmistua aluslattian kunto:

 • Tarkistus: Aluslattian tulee olla tasainen, kuiva ja puhdas.
 • Korjaus: Vaurioitunut aluslattia voi vaatia paikkausta tai kokonaan uusimista.

Asennus ja viimeistely

Asennuksen laatu vaikuttaa lattian ulkonäköön ja käyttöikään:

 • Ammattitaito: Kokenut asentaja takaa parhaan lopputuloksen.
 • Viimeistely: Jalkalistojen asennus ja saumojen tiivistys viimeistelevät ilmeen.